Składniki ciasta (na tartę o średnicy 18cm):
- 1 i 1/4 szkl mąki gryczanej
- 1/2 szkl pestek słonecznika, uprażonego i zmielonego na mąkę
- 1/4 szkl masła sklarowanego
- szczypta soli
- 2 łyżki syropu klonowego
- ewentualnie: kilka łyżek zimnej wody
Składniki obłożenia:
- ok. 400ml gęstego jogurtu owczego (lub innego, w stylu greckim)
- ziarenka z 1 strąka wanilii
- 1 łyżka syropu klonowego + więcej do podania
- 5 fig, pokrojonych w ósemki (lub innych miękkich owoców, np. gruszek)
Zmielony słonecznik połączyłam z mąką z kaszy gryczanej (ja zmieliłam w tym celu kaszę gryczaną niepaloną, ale jeśli nie masz takiej możliwości możesz kupić gotową mąkę gryczaną), solą i syropem klonowym. Dodałam masło sklarowane i zagniotłam ciasto (musiałam dodać 2-3 łyżki wody). Ciasto rozwałkowałam i umieściłam w blaszce do tarty (dno warto wyłożyć papierem do pieczenia, by łatwiej wyjąć upieczone ciasto). Nakłułam widelcem. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 20 minut (aż ciasto się zezłociło). Odstawiłam do całkowitego wystudzenia.
Jogurt wymieszałam z wanilią i syropem klonowym. Wyłożyłam na ostudzony spód. Na wierzchu ułożyłam figi. Polałam syropem klonowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz