wtorek, 28 czerwca 2016

Śniadanie w wersji RAW. Owsianka-namaczanka z truskawkowym dżemem chia i truskawkami

Jeszcze jedna wersja owsianki. Przepis podobny do poprzedniego (bardzi zasmakowała nam czekoladowa wersja), zmieniłam tylko dadatki - truskawkowy dżem z chia i świeże truskawki. Szybko, bo zaraz kończy się na nie sezon! ;)

Składniki (na 4-5 porcji):
  • 2 szkl płatków owsianych
  • 2.5 szkl mleka roślinnego /wody
  • 2 łyżki kakao surowego
  • 2 łyżki łamanego ziarna kakao
  • 2-3 łyżki syropu klonowego /syropu buraczanego
  • truskawki (używamy ekologicznych, prosto z Ekoluda :)
Składniki na dżem:
  • 500g truskawek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki cukru muscovado (lub innego słodzidła)
  • ziarna z 1 laski wanilii
  • 3 łyżki chia
Płatki owsiane zalewam na noc mlekiem i odstawiam do lodówki. 

Wszystkie składniki dżemu (oprócz nasion chia) umieszczam w kielichu blendera wysokoobrotowego. Po uzyskaniu gładkiej konsystencji dosypuję nasiona chia (cały czas mieszając na wolnych obrotach). Przekładam do słoika i odstawiam na ok. 15 minut do lodówki.

Do płatków dodaję kakao, syrop oraz ziarno kakao. Przekładam do miseczek układając warstwy - płatki-dżem-płatki. Na wierzchu umieszczam pokrojone truskawki.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...