Składniki (na 4-5 porcji):
- 2 szkl płatków owsianych
- 2.5 szkl mleka roślinnego /wody
- 2 łyżki kakao surowego
- 2 łyżki łamanego ziarna kakao
- 2-3 łyżki syropu klonowego /syropu buraczanego
- truskawki (używamy ekologicznych, prosto z Ekoluda :)
Składniki na dżem:
- 500g truskawek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki cukru muscovado (lub innego słodzidła)
- ziarna z 1 laski wanilii
- 3 łyżki chia
Płatki owsiane zalewam na noc mlekiem i odstawiam do lodówki.
Wszystkie składniki dżemu (oprócz nasion chia) umieszczam w kielichu blendera wysokoobrotowego. Po uzyskaniu gładkiej konsystencji dosypuję nasiona chia (cały czas mieszając na wolnych obrotach). Przekładam do słoika i odstawiam na ok. 15 minut do lodówki.
Do płatków dodaję kakao, syrop oraz ziarno kakao. Przekładam do miseczek układając warstwy - płatki-dżem-płatki. Na wierzchu umieszczam pokrojone truskawki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz