wersja z sosem pomidorowym i jarmużem
wersja z pesto i samym topinamburem
Dość dawno temu natrafiłam w internecie na informację dotyczącą wykonania razowego chleba tostowego - by się udał część mąki należało zaparzyć wrzątkiem. Postanowiłam wykorzystać tą technikę (zmodyfikowaną, ponieważ nie posiadam odpowiedniego termometru, a w przepisie na chleb mowa była o konkretnej temperaturze wody) w przygotowaniu razowego ciasta. Do ciasta dodaję wrzątek, odstawiam i po lekkim ostygnięciu zagniatam dodając ewentualnie odrobinę mąki /skrobi kukurydzianej lub wody. Rzeczywiście - ciasto jest wówczas smaczniejsze i lżejsze.
Składniki ciasta (na dużą 1 pizzę):
- 2 szkl mąki razowej (użyłam świeżo zmielonej z samopszy)
- 1/2 łyżeczki soli morskiej lub himalajskiej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (używam bez fosforanów)
- 1 łyżka masła sklarowanego
- gorąca woda
Składniki obłożenia wersja 1:
- sos: ok. 100g przecieru pomidorowego, 1 łyżka oliwy, 1 łyżka octu balsamicznego, 2-3 łyżki wody (w zależności o gęstości przecieru), przyprawy: zioła prowansalskie, czosnek niedźwiedzi
- 2 średnie topinambury, wyszorowane
- 2-3 gałązki jarmużu, umyte i podzielone na kawałki (bez łodyg)
Składniki obłożenia wersja 2:
- 1 słoiczek pesto bazyliowego
- 2 średnie topinambury, wyszorowane
Mąkę przesiewam do miski, dodaję sól i proszek do pieczenia, mieszam. Robię wgłębienie, w którym umieszczam posiekane masło sklarowane, wlewam wrzątek bez przerwy mieszając ciasto łyżką. Odstawiam do ostygnięcia. Zagniatam ciasto dodając ewentualnie odrobinę mąki /skrobi kukurydzianej lub wody, tak by uzyskać elastyczne ciasto. Ciasto odkładam na bok i przygotowuję obłożenie.
Topinambury tnę na cienkie plastry za pomocą obieraczki. W wersji pierwszej - mieszam składniki sosu.
Ciasto rozwałkowuję, smaruję pesto /sosem pomidorowym, przykrywam plasterkami topinambura i posypuję jarmużem. Wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 17 minut.
Topinambury tnę na cienkie plastry za pomocą obieraczki. W wersji pierwszej - mieszam składniki sosu.
Ciasto rozwałkowuję, smaruję pesto /sosem pomidorowym, przykrywam plasterkami topinambura i posypuję jarmużem. Wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 17 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz