czwartek, 26 listopada 2015

Wegański sernik. Z tofu i kaszą jaglaną na migdałowym spodzie

Już od jakiegoś czasu planowałam wykonanie tofurnika - przeglądałam więc internet w poszukiwaniu przepisu i w efekcie powstała nasza wersja, z dodatkiem kaszy jaglanej i pomarańczy. Składników sporo, ale przy użyciu Vitamixa wszystko wykonuje się ekspresowo! Zarówno spód jak i ciasto przygotowałam w kielichu blendera. Myślę, że ciasto można równie dobrze zrobić używając blendera ręcznego czy malaksera, może jednak wówczas wyjść mniej kremowe i gładkie. W naszej wersji - tofurnik prawie wegański ;) bo użyliśmy masła sklarowanego w spodzie i polewie (można je zastąpić np. olejem kokosowym i wtedy ciasto będzie całkowicie wegańskie!). Na zdjęciu jeszcze nie zastygnięta czekolada - trochę się rozpłynęła ;) Bardzo smaczne ciasto, którego tradycyjnie jedzący nie podejrzewali o brak sera :P 

Składniki na spód (tortownica o średnicy 22cm):
  • 1 szkl płatków owsianych
  • 1 szkl migdałów (użyłam ze skórką)
  • 2 łyżki masła sklarowanego (lub oleju kokosowego)
  • 1 łyżka cukru muscovado
  • szczypta soli morskiej lub himalajskiej
Składniki ciasta:
  • 400g tofu naturalnego
  • 1.5 szkl ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 puszka mleka kokosowego (400ml)
  • ziarenka z 1/2 laski wanilii
  • skórka otarta z 1 pomarańczy + miąższ
  • 6-7 łyżek soku z cytryny
  • 4 łyżki nierafinowanego cukru /syropu klonowego
  • 3 łyżki skrobi kukurydzianej
  • szczypta soli (użyłam himalajskiej)
Składniki polewy:
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki masła sklarowanego (lub oleju kokosowego)
  • 2-3 łyżki mleka roślinnego (użyłam owsianego, można odłożyć kokosowe z ciasta)
Do kielicha blendera wsypałam migdały. Zmieliłam na niskich obrotach. Dodałam płatki owsiane, szybko zmieliłam po czym dodałam cukier i masło sklarowane. Wymieszałam na wolnych obrotach. Przełożyłam spód do wyłożonej papierem do pieczenia okrągłej formy. Wstawiłam do lodówki.

Wszystkie składniki ciasta umieściłam w kielichu blendera. Zmiksowałam na najwyższych obrotach na gładką masę. Przelałam na przygotowany wcześniej spód.

Ciasto wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po 20 minutach zmniejszyłam temperaturę do 120 stopni; piekłam ciasto jeszcze ok. 50 minut. Po tym czasie wyłączyłam piekarnik, zostawiając ciasto w środku na ok. 30 minut. Wyjęłam i studziłam na kratce.

Składniki polewy włożyłam do małego garnka, rozpuściłam na wolnym ogniu bez przerwy mieszając. Polałam ostudzony sernik.

5 komentarzy:

  1. masło sklarowane-to juz nie jest sernik weganski...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, ale wystarczy przeczytać w opisie: myśmy użyli niewegańskiego masła sklarowanego, a by ciasto było całkowicie wegańskie trzeba je zamienić np. na olej kokosowy.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...