piątek, 22 stycznia 2016

Pieczony grapefruit z waniliowym sosem jogurtowym

Pierwszy raz w życiu jadłam grillowanego grapefruita i bardzo mi zasmakował! Jedliśmy w niedzielę na drugie śniadanie :) Przepis znalazłam w odkrywanej codziennie książce S. Britton "My New Roots", wykonałam niewegańską wersję :)

Składniki (dla 4 osób):
  • 4 grapefruity różowy (po 1szt na osobę)
  • 2 łyżeczki cukru palmowego
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • sos: 300ml gęstego jogurtu (użyłam owczego); ziarenka z 1 strąka wanilii; 2 łyżki syropu klonowego
Grapefriuty przekroiłam na połowy, nacięłam brzegi tuż przy skórce by łatwiej było je wyjmować.

Cukier wymieszałam z cynamonem i posypałam nim owoce.

Wstawiłam do nagrzanego piekarnika (z funkcją grill) na ok. 10 minut.

Po wyjęciu chwilę ostudziłam i podałam z sosem (wszystkie podane składni wymieszałam).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...