czwartek, 4 lutego 2016

Kisimy warzywa. Kimchi

Z dna słoika ;) Zapomniałam wcześniej zrobić zdjęcie - taka resztka nam została...
Kimchi to tradycyjna koreańska kiszonka, którą robi się z kapusty pekińskiej z dodatkami. Znalazłam kilka różnych przepisów, w zasadzie można stwierdzić, że w każdym koreańskim domu przepis jest nieco inny ;) Łączy je jednak kilka składników: kapusta pekińska (dość grubo pokrojona), marchew, biała rzodkiew, zielona cebulka i przyprawy: imbir, czosnek oraz ostra papryka. W zależności od wersji należy przygotować pastę z przypraw (i wsmarować ją w warzywa) lub gęsty sos na bazie mąki ryżowej. Pierwszy raz postanowiłam zrobić wersję z sosem (zmieliłam pełnoziarnisty ryż), bazowałam na przepisie stąd. Nie miałam pod ręką akurat szczypiorku ani długiej białej rzodkwi - tą ostatnią zamieniłam na czarną rzepę i białą okrągłą rzepę. Szczypiorek pominęłam. Wszystkie warzywa jakich użyłam pochodziły z ekologicznych źródeł.

Składniki:
  • 1 duża kapusta pekińska
  • 2-3 marchewki
  • 1 por
  • 1 czarna rzepa
  • 1 biała rzepa
  • pęczek szczypiorku (nie użyłam)
  • sos: 2 filiżanki wody, 1/2 filiżanki mąki ryżowej (zmieliłam brązowy ryż), 2-3 łyżki nierafinowanego cukru /syropu klonowego, 1/2 filiżanki sosu sojowego (w oryginale rybnego), 1 cebula, 3-4 ząbki czosnku, 1 jabłko, kawałek imbiru (ok. 2cm), 1 papryczka chili
Kapustę pokroiłam w grube kawałki; marchew i rzepy pokroiłam w słupki; por w półokrągłe plastry. Warzywa wymieszałam w dużej misce. Dodałam 2 łyżki soli i zalałam przegotowaną wodą (tak by przykryła warzywa). Odstawiłam na 1,5 godziny (w międzyczasie 2 razy wymieszałam warzywa). Po tym czasie odlałam wodę i wymieszałam warzywa z przygotowanym wcześniej sosem.

Aby przygotować sos zagotowałam wodę, dodałam do niej mąkę ryżową, zagotowałam ciągle mieszając (tak by wyszedł gęsty kleik). Dodałam cukier i sos sojowy. Wymieszałam.

Cebulę, czosnek, jabłko, imbir i papryczkę chili umieściłam w kielichu blendera. Dodałam sos ryżowo-sojowy i zblendowałam na gładką pastę.

Powstałą pastę wymieszałam w przygotowanymi wcześniej warzywami. Wymieszałam i odstawiłam do ukiszenia. Po ok. 1 tygodniu przełożyłam do słoików, które po kolejnych 2 tygodniach zamknęłam w lodówce by zwolnić proces kiszenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...