środa, 27 lipca 2016

Kompot jabłkowo-miętowy. Idealny na upały

Pyszny kompot na upalne dni. Bez cukru (choć jeśli ktoś lubi, może sobie po ostudzeniu dosłodzić miodem lub inną ulubioną substancją słodzącą), z dużą ilością owoców i przypraw.

Składniki:
  • ok.3.5l wody
  • ok 1kg niepryskanych jabłek (użyłam papierówek)
  • 1-2 garście czerwonej porzeczki
  • 2 goździki
  • 3 ziarna kardamonu
  • 1 laska cynamonu
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 2 gałązki świeżej mięty
Do wody wrzucam przyprawy, zagotowuję. Dodaję owoce i ponownie zagotowuję. Po zagotowaniu odstawiam z palnika i dodaję świeżą miętę. Zostawiam do ostygnięcia, a następnie przelewam do karafki/słoika.

1 komentarz:

  1. jabłka, porzeczkę i miętę mam w ogródku, więc z woelką przyjemnością zrobię :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...