środa, 29 czerwca 2016

Wegańskie lody - miętowe

Od kilku dni codziennie przygotowuję lody. Wegańskie, zdrowe i pyszne :) Codziennie inne. Najbardziej smakowały nam miętowe, ale czekoladowe czy truskawkowe też były niczego sobie. Najważniejsza w lodach na patyku jest foremka ;) Naszą super foremkę - z rybami, rekinem i nurkiem - zawdzięczamy Mamie Chrzestnej Matyldy :)
Wszystkie lody wykonuję przy użyciu Vitamixa. Niektóre (te, zawierające w składzie orzechy/migdały) mogą nie wyjść tak głądkie jeśli nie zostanie użyty blender wysokoobrotowy. Podane ilości dają ok. 500ml lodów (chyba, że zaznaczono inaczej). Pomysł na lody miętowe zaczerpnęłam z książki S. Britton "MyNewRoots"

Lody miętowe:
  • 2 awokado
  • 1/2 szkl orzechów nerkowca
  • 2-3 łyżki syropu klonowego /z agawy (lub innego ulubionego słodzidła)
  • 1/2 szkl liści mięty (mogą być suszone - wtedy ok. 1 łyżeczki; najlepiej dodawać po trochu do uzyskania pożądanej intensywności smaku)
  • 2-3 krople olejku miętowego
  • 2 łyżki oleju kokosowego
Wszystkie składniki umieszczam w kielichu blendera i miksuję na gładką masę. Przelewam do foremki do lodów. Wkładam do zamrażarki na minimum 6 godzin (a najczęściej na noc).

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...