Wszystkie lody wykonuję przy użyciu Vitamixa. Niektóre (te, zawierające w składzie orzechy/migdały) mogą nie wyjść tak głądkie jeśli nie zostanie użyty blender wysokoobrotowy. Podane ilości dają ok. 500ml lodów (chyba, że zaznaczono inaczej). Pomysł na lody miętowe zaczerpnęłam z książki S. Britton "MyNewRoots"
Lody miętowe:
- 2 awokado
- 1/2 szkl orzechów nerkowca
- 2-3 łyżki syropu klonowego /z agawy (lub innego ulubionego słodzidła)
- 1/2 szkl liści mięty (mogą być suszone - wtedy ok. 1 łyżeczki; najlepiej dodawać po trochu do uzyskania pożądanej intensywności smaku)
- 2-3 krople olejku miętowego
- 2 łyżki oleju kokosowego
Wszystkie składniki umieszczam w kielichu blendera i miksuję na gładką masę. Przelewam do foremki do lodów. Wkładam do zamrażarki na minimum 6 godzin (a najczęściej na noc).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz