W przygotowaniu tego dania wykorzystałam mój nowy nabytek - wolnowar marki Crock Pot. Ponieważ to moje pierwsze dzieło wolnowarowe (owsianki nie liczę...), inspirowałam się dwoma przepisami znalezionymi w internecie, a pochodzącymi z blogów Jadłonomia oraz WeganNerd.
Składniki:
- ok. 1 kg buraków, pokrojonych w duże kawałki
- 1 pietruszka, pokrojona podobnie jak buraki
- 250g brązowych pieczarek (najlepiej ekologicznych), pokrojone w ćwiartki
- 3-4 małe cebule, obrane i pokrojone w ćwiartki
- 1 główka czosnku, obranego i pokrojonego w mniejsze kawałki
- 1 jabłko (użyłam renety), obrane i pokrojone w kostkę
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 3/4-1 szkl czerwonego wina
- 1.5 szkl bulionu warzywnego (lub wody)
- sól himalajska /morska
- pieprz kolorowy
- 2-3 liście laurowe
- 5-6 ziarenek ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki tymianku
- szczypta rozmarynu
Cebule podsmażyłam na 1 łyżce oleju kokosowego, aż się zbrązowiły. Przełożyłam do naczynia wolnowara.
Na drugiej łyżce oleju kokosowego usmażyłam pieczarki. Przełożyłam do wolnowara.
Następnie dodałam pozostałe składniki (oprócz tempehu), wymieszałam i włączyłam wolnowar na tryb HIGH na 6 godzin. 2-3 razy przemieszałam składniki w trakcie gotowania.
Podałam z kaszą gryczaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz