środa, 8 listopada 2017

Wegańskie ciasto dyniowe z makiem

Zalega mi w zamrażarce dyniowe pure. Jakoś nie ma u nas w domu miłośników dyni (poza mną...), więc próbuję ją ukryć - w tym cieście przychodzi to z łatwością, dynia jest niewyczuwalna, a ciasto znika niezwykle szybko! Przepis zaczerpnęłam z najnowszej książki Marty Dymek "Nowa Jadłonomia", lekko zmodyfikowałam.

Składniki (na 1 keksówkę)
  • 2 szkl mąki razowej orkiszowej (użyłam typu 1850)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 szkl cukru nierafinowanego (użyłam muscovado)
  • 3 łyżki maku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 szkl pure z dyni
  • 1/2 szkl oleju kokosowego
  • 2 łyżki octu
  • 1/3 szkl mocnej herbaty earl gray (można zastąpić mlekiem roślinnym)
Suche składniki wymieszałam w misce. Mokre umieściłam w blenderze i zmiksowałam na gładką masę, którą następnie dodałam do suchych składników. Szybko wymieszałam ciasto i przełożyłam je do wysmarowanej keksówki. Wstawiłam na 60 minut do piekarnika nagrzanego do 170 stopni (z termoobiegiem). Kroiłam po całkowitym wystudzeniu ciasta.

1 komentarz:

  1. Slots, table games & poker - Mapyro
    Enjoy all 순천 출장안마 the fun of 양주 출장샵 Las 서귀포 출장샵 Vegas, NV with Mapyro Casino. Play your favorite casino games at Mapyro 경주 출장안마 Casino in 대구광역 출장안마 Las Vegas, NV.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...