Składniki na selerybę:
- 1 kg selera (najlepiej dużego), pokrojonego w półplastry
- 2 litry bulionu warzywnego
- 2 łyżki suszonych glonów (używam wakame /kombu wymieszane z pokruszonymi płatami nori)
- ziele angielskie, liść laurowy
- 5 płatów nori, zmielonych - o obtoczenia selera
- odrobina mleka roślinnego (lub w wersji niewegańskiej - jajo)
Dodatki:
- 200g dzikiego ryżu, najlepiej namoczony przez noc
- 250g pieczarek, pokrojonych w plastry
- 2-3 pory, pokrojone w grube krążki
- 2/3 szklanki wywaru warzywnego (używam tego po ugotowaniu selera)
- kimchi (na zdjęciu akurat spolszczone, z białej kapusty - może być też takie - z burakiem, albo takie - z kapusty pekińskiej)
Seler obieram, przekrawam na pół i kroję w centymetrowe plastry, które gotuję 15-20 minut w bulionie z dodatkiem glonów i przypraw. Najsmaczniejsza seleryba powstaje, gdy zostawię seler w wywarze przynajmniej na 2-3 godziny (a najlepiej na całą noc). Wyławiam kawałki selera z wywaru (i ewentualnie odstawiam do ostygnięcia), a następnie maczam je w mleku /jajku i obtaczam w zmielonym nori. Tak przygotowany seler umieszczam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdym kawałku seleryby kładę odrobinę masła sklarowanego. Piekę 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, następnie obracam i piekę kolejne 5 minut.
Ryż gotuję w osolonej wodzie. Namoczony gotuje się zdecydowanie szybciej!
Pieczarki smażę na patelni. Odkładam i przykrywam, by nie ostygły.
Tej samej patelni używam do przygotowania pora - na dno wylewam wywar, w którym układam pokrojone krążki pora. Duszę pod przykryciem, aż płyn wyparuje.
Podaję z kimchi lub inną kiszonką :)
Ryż gotuję w osolonej wodzie. Namoczony gotuje się zdecydowanie szybciej!
Pieczarki smażę na patelni. Odkładam i przykrywam, by nie ostygły.
Tej samej patelni używam do przygotowania pora - na dno wylewam wywar, w którym układam pokrojone krążki pora. Duszę pod przykryciem, aż płyn wyparuje.
Podaję z kimchi lub inną kiszonką :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz