Pyszne kotlety, które zniknęły tak szybko, że prawie nie zdążyłam zrobić zdjęcia ;) Udało się wyrwać prawie sprzed ust dwa (nie-najładniejsze) i uwiecznić je na fotografii. Nie będę dużo pisać - spróbujcie, a nie pożałujecie!
Składniki:
- 1 i 1/4 szkl kaszy gryczanej niepalonej
- 1/3 szkl nasion słonecznika
- 1/4 szkl suszonych grzybów
- 1.5szkl płatków owsianych
- 1 szkl posiekanej kapusty kiszonej
- 2 cebule, posiekane
- 2-3 łyżki masła sklarowanego
- 2-3 łyżki sezamu
- 2 łyżki mąki żytniej razowej (+ mąka do obtoczenia)
- 3 ząbki czosnku, zmiażdżone
- sól, pieprz
- masło sklarowane do smażenia
Grzyby namoczyć na 30 minut. Po tym czasie odsączyć i posiekać.
Do wody pozostałej z namaczania grzybów dodać tyle wody by w sumie otrzymać 2 szklanki. Wsypać kaszę gryczaną, słonecznik, dodać posiekane grzyby i gotować na małym ogniu aż kasza wchłonie cały płyn. Posolić do smaku.
W międzyczasie płatki owsiane wsypać do miski i zalać 1 szklanką gorącej wody. Odstawić by wchłonęły płyn.
Na maśle sklarowanym zeszklić cebule.
Do płatków dodać zeszkloną cebulę, ugotowaną kaszę gryczaną, posiekaną kapustę, czosnek, sezam i mąkę żytnią. Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.
Mokrymi dłońmi formować kotlety, a następnie obtoczyć je w mące żytniej. Smażyć na sklarowanym maśle na złoty kolor.
zdrowo i pysznie:)
OdpowiedzUsuńBardzo pysznie :)
Usuń