niedziela, 15 lutego 2015

Kotleciki z kaszy jaglanej i słonecznika z dodatkiem pieczonych warzyw (wegańskie)

Proste w wykonaniu i niezwykle smaczne kotleciki, które bardzo zasmakowały mojej starszej córeczce. By były jeszcze zdrowsze (mniej tłuszczu!) nie smażę ich, a piekę w piekarniku. Oszczędzam tym sposobem też czas, niezwykle cenny gdy jest się rodziną wielodzietną ;) Można też do nich przygotować sos, i włożyć je w bułkę (najlepiej pełnoziarnistą) - mamy wówczas wegańskiego burgera :)

Składniki na kotleciki:
  • 2 szkl ugotowanej kaszy jaglanej (kaszę gotuję w większej ilości i przechowuję w lodówce przez kilka dni; stosunek wody do kaszy 2:1)
  • 1 szkl uprażonych na suchej patelni pestek słonecznika
  • 2 łyżki sezamu niełuszczonego
  • 1 mała czerwona cebula, posiekana drobno
  • 1 duża marchew, starta na drobnych oczkach
  • 2 łyżki oliwy
  • przyprawy: sól morska, pieprz kolorowy, kolendra suszona, pietruszka zielona (może być suszona)
Składniki pieczonych warzyw:
  • 1 duża marchew, pokrojona w cienkie paski
  • kawałek selera, pokrojonego w cienkie paski
  • 1 średni burak, pokrojony w cienkie paski
  • 1 cebula, posiekana w pióra
  • 1 małe jabłko, pokrojone w cienkie paski
  • 3-5 ząbków czosnku, pokrojonych w plastry
  • 2 łyżki oliwy
  • przyprawy: czubryca zielona, sól morska, pieprz kolorowy
Składniki sałatki:
  • ok. 50g rukoli
  • ok. 50g roszponki
  • sos musztardowo-miodowy: 1 łyżeczka miodu, 1 łyżeczka musztardy, 2 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki oleju lnianego (lub oliwy), sól morska i pieprz ziołowy
By przygotować kotleciki wrzucam ugotowaną kaszę jaglaną do misy malaksera i mielę, by powstała lekko grudkowana papka. Następnie dodaję pozostałe składniki - mieszam dokładnie. Doprawiam solą, pieprzem, wrzucam ok. 1/2 łyżeczki suszonej kolendry i 1-2 łyżki drobno posiekanej pietruszki zielonej, jeszcze raz dokładnie mieszam. Nabieram porcję wielkości 1 łyżki i formuję z niej kotleciki, które układam na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.

Posiekane w paski warzywa wrzucam do naczynia żaroodpornego, dodaję oliwę oraz przyprawy, dokładnie mieszam i stawiam na blasze (w naczyniu, w którym mieszałam warzywa) obok kotlecików.

Warzywa i kotleciki piekę w temperaturze 200 stopni przez ok. 40 minut. Mniej więcej w połowie czasu odwracam kotleciki.

W tzw. międzyczasie przygotowuję sałatkę - mieszam roszponkę z rukolą i polewam sosem (wszystkie składniki sosu umieszczam w małym słoiczku i energicznie potrząsam, by składniki dokładnie się wymieszały).

Kotleciki umieszczam na mieszance roszponki z rukolą, dekoruję pieczonymi warzywami.

4 komentarze:

  1. bardzo apetyczne danie, typowo w moim guście!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają przepysznie, sama często robię podobne kotleciki właśnie na bazie kaszy jaglanej ;) Z niej można zrobić chyba wszystko ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chyba tak ;) Kasza sprawdza się i na słono, i na słodko...

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...