Składniki na kotleciki:
- 2 szkl ugotowanej kaszy jaglanej (kaszę gotuję w większej ilości i przechowuję w lodówce przez kilka dni; stosunek wody do kaszy 2:1)
- 1 szkl uprażonych na suchej patelni pestek słonecznika
- 2 łyżki sezamu niełuszczonego
- 1 mała czerwona cebula, posiekana drobno
- 1 duża marchew, starta na drobnych oczkach
- 2 łyżki oliwy
- przyprawy: sól morska, pieprz kolorowy, kolendra suszona, pietruszka zielona (może być suszona)
Składniki pieczonych warzyw:
- 1 duża marchew, pokrojona w cienkie paski
- kawałek selera, pokrojonego w cienkie paski
- 1 średni burak, pokrojony w cienkie paski
- 1 cebula, posiekana w pióra
- 1 małe jabłko, pokrojone w cienkie paski
- 3-5 ząbków czosnku, pokrojonych w plastry
- 2 łyżki oliwy
- przyprawy: czubryca zielona, sól morska, pieprz kolorowy
Składniki sałatki:
- ok. 50g rukoli
- ok. 50g roszponki
- sos musztardowo-miodowy: 1 łyżeczka miodu, 1 łyżeczka musztardy, 2 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki oleju lnianego (lub oliwy), sól morska i pieprz ziołowy
By przygotować kotleciki wrzucam ugotowaną kaszę jaglaną do misy malaksera i mielę, by powstała lekko grudkowana papka. Następnie dodaję pozostałe składniki - mieszam dokładnie. Doprawiam solą, pieprzem, wrzucam ok. 1/2 łyżeczki suszonej kolendry i 1-2 łyżki drobno posiekanej pietruszki zielonej, jeszcze raz dokładnie mieszam. Nabieram porcję wielkości 1 łyżki i formuję z niej kotleciki, które układam na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.
Posiekane w paski warzywa wrzucam do naczynia żaroodpornego, dodaję oliwę oraz przyprawy, dokładnie mieszam i stawiam na blasze (w naczyniu, w którym mieszałam warzywa) obok kotlecików.
Warzywa i kotleciki piekę w temperaturze 200 stopni przez ok. 40 minut. Mniej więcej w połowie czasu odwracam kotleciki.
W tzw. międzyczasie przygotowuję sałatkę - mieszam roszponkę z rukolą i polewam sosem (wszystkie składniki sosu umieszczam w małym słoiczku i energicznie potrząsam, by składniki dokładnie się wymieszały).
Kotleciki umieszczam na mieszance roszponki z rukolą, dekoruję pieczonymi warzywami.
bardzo apetyczne danie, typowo w moim guście!
OdpowiedzUsuń:))
UsuńWyglądają przepysznie, sama często robię podobne kotleciki właśnie na bazie kaszy jaglanej ;) Z niej można zrobić chyba wszystko ;)
OdpowiedzUsuńChyba tak ;) Kasza sprawdza się i na słono, i na słodko...
Usuń