poniedziałek, 7 grudnia 2015

Krem z orzechów włoskich, daktyli i kakao


Ostatnio mieliśmy ochotę na naleśniki. Postanowiłam do nich przygotować krem orzechowo-czekoladowy, taką niby nutellę. Nie miałam jednak akurat pod ręką orzechów laskowych, więc z nutelli nici, ale za to zrobiłam pyszną pastę /krem z orzechów włoskich. Dodałam do nich daktyle oraz kakao i odrobinę mleka roślinnego (miałam w lodówce akurat kokosowe). Następnym razem dodam więcej kakao, bo krem wyszedł jak dla mnie trochę za słodki, chociaż bardzo smaczny. Nadawał się również na kanapki - następnego dnia dziewczynki dostały takie słodkie kanapki do szkolnych /przedszkolnych śniadaniówek. Wszyscy byliśmy zadowoleni - i mama (zdrowo!) i dzieci (słodko!) :)

Składniki (ok. 400ml):
  • 1 szkl wyłuskanych orzechów włoskich
  • 1 szkl daktyli bez pestek
  • 1 kopiasta łyżka kakao (użyłam raw)
  • szczypta soli (użyłam himalajskiej)
  • 1/2 szkl mleka roślinnego (użyłam kokosowego)
Wszystkie składniki umieściłam w kielichu wysokoobrotowego blendera (u mnie pracuje Vitamix). Zmiksowałam na gładko na najwyższych obrotach (musiałam posiłkować się upychadłem). Przełożyłam do słoiczka.

4 komentarze:

  1. uwielbiam takie kremy, nie dość, że smaczne, to jeszcze zdrowe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. orzechy takie prosto ze skorupek? bez namaczania czy prażenia?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...