Ostatnio mieliśmy ochotę na naleśniki. Postanowiłam do nich przygotować krem orzechowo-czekoladowy, taką niby nutellę. Nie miałam jednak akurat pod ręką orzechów laskowych, więc z nutelli nici, ale za to zrobiłam pyszną pastę /krem z orzechów włoskich. Dodałam do nich daktyle oraz kakao i odrobinę mleka roślinnego (miałam w lodówce akurat kokosowe). Następnym razem dodam więcej kakao, bo krem wyszedł jak dla mnie trochę za słodki, chociaż bardzo smaczny. Nadawał się również na kanapki - następnego dnia dziewczynki dostały takie słodkie kanapki do szkolnych /przedszkolnych śniadaniówek. Wszyscy byliśmy zadowoleni - i mama (zdrowo!) i dzieci (słodko!) :)
Składniki (ok. 400ml):
- 1 szkl wyłuskanych orzechów włoskich
- 1 szkl daktyli bez pestek
- 1 kopiasta łyżka kakao (użyłam raw)
- szczypta soli (użyłam himalajskiej)
- 1/2 szkl mleka roślinnego (użyłam kokosowego)
Wszystkie składniki umieściłam w kielichu wysokoobrotowego blendera (u mnie pracuje Vitamix). Zmiksowałam na gładko na najwyższych obrotach (musiałam posiłkować się upychadłem). Przełożyłam do słoiczka.
coś wspaniałego!
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie kremy, nie dość, że smaczne, to jeszcze zdrowe :)
OdpowiedzUsuńorzechy takie prosto ze skorupek? bez namaczania czy prażenia?
OdpowiedzUsuńBez :)
Usuń