wtorek, 24 czerwca 2014

Spagetti z wegańską parmezanową posypką

Ostatnio zakupiłam płatki drożdżowe, które wykorzystuję w różnych konfiguracjach. Tutaj wystąpiły jako składnik wegańskiego zamiennika parmezanu (wystarczy tylko zmielić migdały, dodać płatki i soli do smaku i gotowe!). Zrobienie tego spagetti nie wymaga za dużo czasu - tylko tyle by ugotował się makaron i sos :)

Składniki (na 4-5 porcji):
  • ok. 350g razowego spagetti, ugotowanego al dente
  • 3-4 pomidory, bez skórki, pokrojone w kostkę
  • 2-3 ząbki czosnku, posiekane (lub zmiażdżone)
  • garść orzechów /migdałów, posiekana
  • przyprawy: bazylia, sól morska, pieprz ziołowy
  • posypka "parmezanowa": 1 szkl zblanszowanych migdałów, 2-3 łyżeczki płatków drożdżowych, sól morska do smaku
Makaron po ugotowaniu odstawiłam.

Pomidory wrzuciłam do garnka, zagotowałam. Dodałam czosnek oraz przyprawy i orzechy. Dusiłam 4-5 minut na małym ogniu, dodałam makaron i wymieszałam.

Przygotowałam posypkę parmezanową: zmieliłam migdały (nie na mąkę), dodałam płatki drożdżowe i sól, wymieszałam.

Na telerze wyłożyłam makaron z sosem i posypałam posypką :)

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...