niedziela, 2 listopada 2014

Brokułowa zupa krem ze śmietaną z nerkowców. Najlepsza!

Coś na niedzielny obiad :) Przepyszna zupa brokułowa, wg przepisy Sarah B (przepis tutaj). W oryginalnym przepisie z dodatkiem płatków chili, które ja ominęłam ze względu na nasze dzieci, które miały zupę też jeść. I tak była bardzo smaczna! Z podanych składników wychodzi duuuuży gar zupy. Ponieważ nie posiadam urządzenia wysokoobrotowego zupa i "śmietana" zostały zmiksowane blenderem ręcznym. Z tego też powodu nie miały zupełnie gładkiej konsystencji, ale w ogóle nam to nie przeszkadzało. Spróbuj sam(a), a nie pożałujesz! :)

Składniki zupy:
  • 500g cebuli, posiekanej
  • 1 kg brokułu, podzielonego na mniejsze kawałki
  • 1/2 szkl płatków drożdżowych
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 6 ząbków czosnku
  • 1.5l rosołu warzywnego (ja użyłam z tego przepisu, ale równie dobrze może być z ekologicznej kostki)
  • 3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki (w oryginale 1 filiżanka, ale nie miałam aż tyle)
  • 1 łyżka masła sklarowanego (w oryginalnym przepisie - olej kokosowy)
Składniki "śmietany":
  • 1 szkl orzechów nerkowca, namoczonych na noc (lub przynajmniej kilka godzin)
  • 300 ml wody
  • szczypta soli morskiej
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2-3 ząbki czosnku
Zaczęłam od przygotowania "śmietany". Nerkowce odcedziłam z wody, w której się moczyły. Zalałam świeżą. Dodałam sól, cytrynę i czosnek. Zmiksowałam blenderem ręcznym. Moja "śmietana" była nieco grudkowata, co zupełnie nie przeszkadzało.

Cebulę zeszkliłam na sklarowanym maśle, dodałam czosnek, a po chwili rosół. Po zagotowaniu dodałam brokuł. Gotowałam ok. 5 minut. Następnie zupę zmiksowałam blenderem ręcznym. Dodałam płatki drożdżowe i pietruszkę oraz mniej więcej połowę "śmietany". Jeszcze raz zmiksowałam.

Zupę przelałam do miseczek, ozdobiłam wzorkiem z pozostałej "śmietany".

4 komentarze:

  1. świetny przepis! na pewno bardzo smaczna ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, przepadam za takimi kremami :) Tylko chilli bym nie pominęła ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas w domu są małe dzieci, więc nie możemy zbyt ostro przyprawiać (choć czosnku sobie nie żałujemy ;))

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...