Składniki (na ok 30 małych trufli):
- 3/4 szkl uprażonych orzechów włoskich
- 3/4 szkl ugotowanej kaszy jaglanej
- 1/2 szklanki posiekanych daktyli
- szczypta soli morskiej
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 1 łyżka karobu
- 1 łyżka kakao ekologicznego (używam raw)
- 5-6 ziaren kakao, połamanych (opcjonalnie)
Orzechy, kaszę i daktyle wrzuciłam do malaksera i zmieliłam. Po chwili dodałam sól, olej kokosowy i wiórki. Jeszcze raz zmieliłam by składniki się połączyły. Z połowy masy zrobiłam kulki, których część obtoczyłam w wiórkach kokosowych. Do pozostałej masy dodałam karob i kakao; ponownie włączyłam malakser by składniki dobrze się połączyły. Wsypałam pokruszone ziarna kakao, wymieszałam łyżką i ponownie "kulałam" trufle, których część obtoczyłam z kolei w surowym kakao.
świetne i zdrowe słodkości :)
OdpowiedzUsuńTak :) i na prawdę bardzo pyszne!
Usuńte czarne pazury u dziecka obrzydzają...
OdpowiedzUsuńCzarne, bo paluchy były co chwilę w kakao i karobie. Dzieci tak mają, że gdy pomagają, to się brudzą... ;)
Usuń