poniedziałek, 8 grudnia 2014

Ciasto podwójnie czekoladowe z gruszkami

Pyszne ciasto na chłodne dni.

Składniki (na tortownicę 23cm):
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady, rozpuszczona
  • 3-4 jajka z chowu ekologicznego
  • 2 łyżki nierafinowanego cukru (użyłam muscovado)
  • 1/2 szkl mleka roślinnego
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron /kokosowego
  • 3-4 kopiaste łyżki mąki orkiszowej razowej (użyłam typu 2000)
  • szczypta soli morskiej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (użyłam bez fosforanów)
  • 2 gruszki, obrane i pokrojone na ósemki
  • 1 łyżka karobu (lub dobrego kakao)
  • sos: 1 dojrzały banan, 1-2 łyżki miodu (surowego), 1 łyżka kakao (użyłam nierafinowanego, surowego), szczypta soli morskiej
Jajka wymieszałam z mlekiem i olejem, dodałam cukier, sól, proszek do pieczenia i mąkę, a następnie wmieszałam rozpuszczoną i przestudzoną czekoladę. Ciasto wylałam do wysmarowanej olejem i wysypanej mąką tortownicy. Na wierzchu ułożyłam gruszki. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 30 minut.

Przygotowałam sos - wszystkie składniki wymieszałam za pomocą blendera ręcznego. Odstawiłam.

Ciasto po wyjęciu z piekarnika przestudziłam, po czym podzieliłam na kawałki. Każdą porcję polewałam sosem bezpośrednio przed podaniem.

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...