Składniki na soczewicę:
- 1.5-2 szkl brązowej soczewicy
- 1-2 czerwone cebule, pokrojone w pióra
- 10-15 suszonych pomidorów, pokrojonych w paski (tym razem wykorzystałam 10, ale następnym dodam więcej)
- 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
- 5 łyżek octu balsamicznego
- 2 łyżki masła sklarowanego
- natka pietruszki, drobno posiekana
- przyprawy: suszona bazylia, sól morska, pieprz ziołowy
- do podania: roszponka, gorgonzola
Składniki na placki (12 szt):
- 3 szkl mąki orkiszowej razowej (użyłam typu 2000)
- 1/2 łyżeczki soli morskiej
- 3 łyżki oliwy
- ciepła woda
Zaczęłam od zagniecenia ciasta na placki. Mąkę wymieszałam z solą, dodałam oliwę oraz taką ilość wody by otrzymać elastyczne ciasto. Podzieliłam na 12 części, z których zrobiłam kulki. Każdą kulkę wałkowałam na grubość ok 3-4mm (im cieniej, tym bardziej chrupiące i szybciej wyskakujące z piekarnika placki). Wkładałam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 4-6 minut. Po upieczeniu odstawiłam na bok.
Soczewicę zalałam podwójną ilością wody, dodałam suszone pomidory. Ugotowałam do miękkości (nadmiar wody należy odlać).
Na sklarowanym maśle zeszkliłam cebulę, dodałam ocet balsamiczny. Dusiłam kilka minut na małym ogniu.
Podsmażoną cebulę dodałam do soczewicy, doprawiłam czosnkiem, solą i pieprzem oraz natką pietruszki i bazylią.
Podałam z gorgonzolą, plackami i roszponką.
Chapati podobne są do tortilli lub podpłomyków ;)
OdpowiedzUsuńapetycznie i sycąco!
OdpowiedzUsuń