Składniki:
- 4 duże, dojrzałe banany
- 2 szkl ugotowanej kaszy jaglanej
- 2 szkl mąki orkiszowej razowej
- 0.5-1 szkl mleka roślinnego
- 1/4 szkl oleju z pestek winogron /kokosowego
- 1 łyżka pasty daktylowej (daktyle namoczyłam na noc i zmiksowałam)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (używam bez fosforanów)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- przyprawy: 2 łyżeczki cynamonu, po 1/2 łyżeczki kardamonu i imbiru, szczypta anyżku gwiazdkowego
- garść orzechów włoskich (wyłuskanych i połamanych na mniejsze kawałki)
- garść żurawiny suszonej
- do podania: powidła śliwkowe (użyłam domowych, z tego przepisu), rozpuszczona gorzka czekolada
Kaszę wrzuciłam do misy malaksera, zmieliłam. Dodałam podzielone na kawałki banany, zmieliłam. Następnie dodałam mleko roślinne, olej i pastę daktylową.
Mąkę wymieszałam z proszkiem, sodą i przyprawami. Wymieszałam z mokrymi składnikami. Dodałam orzechy i żurawinę.
Ciasto przełożyłam do wysmarowanej i wysypanej mąką formy keksowej.
Piekłam ok. 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Zostaw trochę na spróbowanie dla swojej ciężko pracującej rodzicielki.
OdpowiedzUsuń