poniedziałek, 22 grudnia 2014

Fasolowe smarowidło do chleba, czyli wegetariański smalec

Pyszne fasolowe smarowidło, wyglądem przypominające nieco smalec, pachnące ponoć też podobnie (nie wiem, nie pamiętam już smalcu... ;)), smakujące... prze-pysz-nie! :) I nie wiem czy "jak smalec", to już nie mnie oceniać. W każdym razie polecam, bo ta pasta jest znakomita!

Składniki (na słoiczek 200ml):
  • 1.5 szkl ugotowanej białej fasoli
  • 2 cebule, drobno posiekane
  • 1 jabłko, posiekane
  • 1 łyżka masła sklarowanego
  • 1-2 ząbki czosnku, zmiażdżone
  • przyprawy: sól morska, pieprz ziołowy, tymianek, lubczyk, ziele angielskie, liść laurowy
Cebulę zeszkliłam na sklarowanym maśle, dodałam drobno posiekane jabłko, kilka ziarenek ziela angielskiego i liść laurowy. Dusiłam na wolnym ogniu aż jabłka zmiękły, a cebulka się zezłociła. Pod koniec dodałam czosnek. Liść laurowy i ziele usunęłam.

Fasolę zmiksowałam na gładko, wymieszałam z cebulką i jabłkiem, doprawiłam solą, pieprzem, tymiankiem i lubczykiem.

5 komentarzy:

  1. smalcu w życiu nie tknę, ale taki wegetariański z fasoli wygląda całkiem nieźle :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wygląda i smakuje! Spróbuj, a nie pożałujesz :)

      Usuń
  2. Zdecydowanie wolę takie fasolowe smarowidło od zwykłego smalcu, którego też nie jadam od kilku lat.

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłam niedawno coś podobnego i też własnie ciężko mi to odnieść do smaku smalcu, bo nigdy go nie jadłam :P A takie "smalczyki" z fasoli jak dla mnie są przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja smalec kiedyś jadłam, ale było to tak dawno temu, że po prostu nie pamiętam już jak smakuje ;) Wersje fasolowe są przepyszne! Smakuje mi też na bazie oleju kokosowego (przepis tutaj http://tysiacsmakow.blogspot.com/2014/01/weganskie-smarowido-do-chleba-la-smalec.html), ten chyba też bardziej przypomina smalec ze względu na to że jest głównie zrobiony z tłuszczu...

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...