Składniki na ciasto:
- 2.5 szkl mąki orkiszowej razowej
- 25g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka miodu /cukru nierafinowanego
- ok. 1 szkl ciepłej wody
- 3-4 łyżki oliwy
- 1/2 łyżeczki soli morskiej
Składniki na obłożenie:
- ok. 400g mrożonego szpinaku (nie musi być wcześniej rozmrożony; mój nie był - wrzuciłam go na chwilę do garnuszka z wodą, by się rozmroził)
- 2 łyżki oliwy /masła sklarowanego
- 1/2 szkl mleka roślinnego
- 1 kopiasta łyżka skrobi kukurydzianej
- 3 ząbki czosnku, zmiażdżone
- 4-5 jajek z chowu ekologicznego
Z drożdży, miodu i 1/3 szkl wody przygotowałam rozczyn, do którego dodałam trochę mąki (by otrzymać konsystencję gęstej śmietany). Odstawiłam go na ok. 15-20 minut by drożdże ruszyły. Po tym czasie cały rozczyn dodałam do pozostałej mąki razem z resztą wody, oliwą i solą. Zagniotłam elastyczne ciasto, które następnie wyrastało przez ok. 1 godzinę.
W tzw. międzyczasie przygotowałam obłożenie. Rozmroziłam szpinak - do garnuszka wlałam odrobinę wody, wrzuciłam szpinak i trzymałam na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, aż szpinak się rozmroził.
Na patelnię wlałam oliwę, podsmażyłam czosnek, wrzuciłam skrobię kukurydzianą, chwilę smażyłam po czym zalałam mlekiem owsianym, energicznie mieszając, by nie powstały grudki.
Pizzy ze szpinakiem nigdy nie jadłam, ale Twoja wygląda bardzo smakowicie ;) Przygotowanie nie wydaje się być skomplikowane, więc chyba się zainspiruję i w najbliższych dniach zrobię coś podobnego ;)
OdpowiedzUsuńI jak udało się zrobić taką pizzę? Mam nadzieję, że tak, bo jest na prawdę bardzo smaczna i rzeczywiście prosta w wykonaniu :)
Usuń