Składniki (na 4 porcje):
- ok. 1.5 szkl ugotowanej kaszy jaglanej
- ok. 2.5 szkl mleka roślinnego (używam owsianego)
- 3-5 daktyli suszonych, posiekanych
- 1 laska wanilii
- szczypta soli morskiej
- do podania: owoce, gorzka czekolada (u nas domowy dżem porzeczkowy)
Do garnka wrzuciłam kaszę, daktyle, ziarenka wanilii (i kawałki laski, z której wyjęłam ziarenka), zalałam mlekiem. Zagotowałam, dodałam szczyptę soli. Gotowałam na bardzo małym ogniu ok. 20 minut.
Wyjęłam kawałki laski wanilii. Kaszę zmiksowałam na gładko blenderem ręcznym. Podałam z domowym dżemem porzeczkowym.
Uwielbiam kaszę jaglaną, a Twoje śniadanie wygląda przepysznie ;) Twój budyń wydaje się być bardzo gęsty i kremowy... Mi z kaszy jaglanej taki nigdy nie wychodzi - jest kremowy, ale nie tak gęsty...
OdpowiedzUsuń