środa, 14 stycznia 2015

Waniliowy budyń jaglany

Szybkie śniadanie lub deser. Bezmleczna, bezglutenowa i na dodatek bezcukrowa wersja budyniu - na bazie kaszy jaglanej, którą wcześniej ugotowałam (w wodzie w stosunku 1:2, bez soli). Zamiast cukru używam suszonych daktyli. Do tego podałam kwaśny domowy dżem porzeczkowy. Wyszło bardzo pysznie. Nawet nasz Najmłodszy Domownik chętnie spałaszował trochę (on dostał sam budyń, bez owoców).

Składniki (na 4 porcje):
  • ok. 1.5 szkl ugotowanej kaszy jaglanej
  • ok. 2.5 szkl mleka roślinnego (używam owsianego)
  • 3-5 daktyli suszonych, posiekanych
  • 1 laska wanilii
  • szczypta soli morskiej
  • do podania: owoce, gorzka czekolada (u nas domowy dżem porzeczkowy)
Do garnka wrzuciłam kaszę, daktyle, ziarenka wanilii (i kawałki laski, z której wyjęłam ziarenka), zalałam mlekiem. Zagotowałam, dodałam szczyptę soli. Gotowałam na bardzo małym ogniu ok. 20 minut.

Wyjęłam kawałki laski wanilii. Kaszę zmiksowałam na gładko blenderem ręcznym. Podałam z domowym dżemem porzeczkowym.

1 komentarz:

  1. Uwielbiam kaszę jaglaną, a Twoje śniadanie wygląda przepysznie ;) Twój budyń wydaje się być bardzo gęsty i kremowy... Mi z kaszy jaglanej taki nigdy nie wychodzi - jest kremowy, ale nie tak gęsty...

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...