środa, 7 stycznia 2015

Sam mak, czyli makowiec japoński

Proste i szybkie w wykonaniu ciasto (pod warunkiem, że mamy przygotowaną masę makową). Wystarczy tylko wymieszać składniki i cierpliwie poczekać aż się upiecze. Najlepiej upiec je wieczorem w dniu poprzedzającym konsumpcję ;) Dla fanów maku :)

Składniki:
  • ok. 700g masy makowej (zrobiłam z tego przepisu, zamiast miodu użyłam tym razem melasy)
  • 100g gorzkiej czekolady, posiekanej
  • 3-4 jajka ekologiczne
  • 3-4 łyżki mąki orkiszowej razowej
  • 1 jabłko, pokrojone w plastry
  • ponadto: cukier puder (zrobiłam z cukru nierafinowanego)
Masę makową wymieszałam z czekoladą, jajkami i mąką. Przełożyłam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyłam plastry jabłka.

Piekłam ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni. Kroiłam po całkowitym ostudzeniu.

6 komentarzy:

  1. rzeczywiście pyszne i nie takie mocno skomplikowane :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo łatwe, na prawdę. Jeśli tylko ma się masę makową przygotowaną wcześniej (a ja zwykle robię jej więcej na Święta i potem mrożę ze dwie porcje), to na prawdę pestka ;)

      Usuń
  2. Wygląda przepysznie i pewnie tak smakuje :) W makowcach najbardziej właśnie lubię warstwę makową :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też najbardziej lubię warstwę maku, dlatego ten makowiec należy do moich ulubionych. Lubię też drożdżówki z duuuużą ilością maku, ostatnio zrobiłyśmy z córeczkami o, takie serduszka (http://tysiacsmakow.blogspot.com/2014/03/razowe-drozdzowki-serca-z-masa-makowa.html)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...