Składniki na placki:
- 2 szkl ugotowanej kaszy jaglanej
- 1/2 szkl mleka roślinnego /wody
- 2-3 jajka
- 3-4 łyżki mąki orkiszowej razowej
- przyprawy: sól morska pieprz ziołowy
Składniki na farsz szpinakowy:
- ok. 500g szpinaku (użyłam ekologicznego, zmielonego który sama w sezonie zamroziłam)
- 3-4 ząbki czosnku, zmiażdżone
- 1 cebula, posiekana
- kilka łyżek mleka roślinnego (użyłam owsianego)
- 1-2 łyżki masła sklarowanego
Aby przygotować farsz zeszkliłam cebulę na maśle sklarowanym, dodałam szpinak. Doprawiłam czosnkiem, solą i pieprzem. Dodałam kilka łyżek mleka owsianego, by osiągnąć pożądaną konsystencję farszu.
Kaszę jaglaną zmiksowałam w malakserze, dodałam mleko i jajka - ponownie zmiksowałam, po czym dodałam mąkę i przyprawy. Wymieszałam. Smażyłam na sklarowanym maśle małe placki, które następnie przekładałam farszem.
Kaszę jaglaną zmiksowałam w malakserze, dodałam mleko i jajka - ponownie zmiksowałam, po czym dodałam mąkę i przyprawy. Wymieszałam. Smażyłam na sklarowanym maśle małe placki, które następnie przekładałam farszem.
Ta ilość szpinaku mnie przekonuje, mniam! :)
OdpowiedzUsuńWyglądają przepysznie :) Takich placków ze szpinakiem nigdy nie jadłam, ale jestem pewna, że smakują wyśmienicie :) Kaszę jaglaną uwielbiam, a i szpinak bardzo lubię, więc to coś dla mnie ;)
OdpowiedzUsuńWyglądaja pysznie!
OdpowiedzUsuńświetne placuszki, idealne na lekki, a jednocześnie sycący posiłek :)
OdpowiedzUsuń