środa, 25 marca 2015

Lasagne z grillowanym bakłażanem i wędzonym tofu

Kupiłam ostatnio tofu wędzone innej marki niż zwykle i... okazało się, że samodzielnie nikomu nie smakuje. Trzeba było opracować więc danie, w którym rzeczone tofu zostałoby zutylizowane. I tak powstało prezentowana dziś potrawa :) Do tofu dodałam sos pomidorowy i grillowanego bakłażana, a na wierzch mozzarellę.

Składniki:
  • 2 średnie bakłażany
  • 1 op. wędzonego tofu (ok. 200g)
  • 1 mała marchew, starta
  • 1 mała cebula, posiekana
  • 2-3 ząbki czosnku, zmiażdżone
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 200g przecieru pomidorowego
  • 2 szkl wody
  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
  • 1 łyżka masła sklarowanego
  • 1 mozzarella
  • 9-10 płatów makaronu lasagne (użyłam niewymagające podgotowywania)

Bakłażany obrałam i pokroiłam w plastry, po czym zgrillowałam je z obu stron na patelni grillowej. Odłożyłam.

Na maśle sklarowanym zeszkliłam cebulę, dodałam czosnek, ocet balsamiczny, a następnie pokrojone w kostkę tofu i startą marchew. Po chwili dodałam wodę z przecierem pomidorowym. Zagotowałam. Sos zagęściłam skrobią kukurydzianą.

W naczyniu żaroodpornym umieściłam odrobinę sosu, na nim wyłożyłam pierwszą warstwę płatów lasagne (u mnie były to 3 płaty), połowę zgrillowanych bakłażanów, 1/3 sosu, następną warstwę makaronu, bakłażanów i sosu, który przykryłam ostatnią warstwą makaronu i sosu. Na samej górze zapiekanki położyłam pokrojoną w plastry mozzarellę.

Zapiekankę wstawiłam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 40 minut.

3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...