Jakiś czas temu pokazywałam na blogu zapiekankę z buraków i ziemniaków. Tym razem postanowiłam ziemniaki zamienić na białą fasolę i przykryć je chrzanowym sosem beszamelowym (z mleka roślinnego). Mój sos powstał na bazie masła sklarowanego, ale wystarczy zamienić je na oliwę (lub wybrany olej) by powstała wersja stricte wegańska. Dzieciom nie odpowiadała chrzanowa kołderka (może trochę za ostra?), musiałam im więc ją ściągnąć. Według mnie (i Męża) bardzo smaczne danie.
Składniki:
- ok. 1kg buraków, wyszorowanych
- 40dag fasoli (użyłam dużej, białej), namoczonej przez noc
- 2 szkl mleka roślinnego (użyłam owsianego)
- 2 łyżki masła sklarowanego /oliwy
- 2 łyżki skrobi kukurydzianej
- 2 łyżki startego chrzanu
- sól morska, pieprz ziołowy
Buraki upiekłam w piekarniku. Po ostudzeniu obrałam i pokroiłam w kostkę, włożyłam do nasmarowanego sklarowanym masłem naczynia żaroodpornego.
Fasolę ugotowałam (używam do tego celu szybkowaru, więc trwa to na prawdę krótko). Odcedziłam i przełożyłam na buraki.
W garnuszku stopiłam masło sklarowane, dodałam skrobię, chwilę smażyłam po czym zalałam mlekiem owsianym. Po zgęstnieniu dodałam chrzan, doprawiłam solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem przykryłam fasolę.
Naczynie wstawiłam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekałam ok. 25-30 minut.
Buraki uwielbiam, ale białej fasoli nienawidze.
OdpowiedzUsuń