Składniki:
- 400g białej fasoli, namoczonej przez noc
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 1 czerwona cebula, pokrojona w kostkę
- 2 czerwone papryki, pokrojone w kostkę
- 2 małe bakłażany, pokrojone w kostkę (skórkę obieram)
- 200g brązowych pieczarek, pokrojonych w ćwiartki (mogą być zwykłe)
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 20g czekolady gorzkiej (użyłam 74%)
- 2 łyżki oliwy
- przyprawy: wędzona papryka, zioła prowansalskie, sól morska, pieprz kolorowy, sos sojowy
- ponadto: kasza jaglana ugotowana w podwójnej ilości wody
Fasolę ugotowałam w szybkowarze. Odstawiłam (do gulaszu zużyłam ok. 1 szkl mniej ugotowanej fasoli).
Na oliwie zeszkliłam cebule, dodałam paprykę, a następnie pieczarki i bakłażany. Doprawiłam solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Dusiłam na wolnym ogniu ok. 20 minut, po czym dodałam ok. 1/2 szklanki wody, koncentrat pomidorowy, ugotowaną fasolę i paprykę wędzoną. Gotowałam na bardzo małym ogniu przez kolejne 30 minut. Pod koniec gotowania dodałam czekoladę. Doprawiłam sosem sojowym.
Podałam z ugotowaną na sypko kaszą jaglaną.
Oj nie lubię takiego gulaszu.
OdpowiedzUsuńGorzka czekolada fajnie podkręca smak w takich gulaszach. Pycha!
OdpowiedzUsuń