Składniki (na 1 bochenek, forma keksowa):
- 3 szkl mąki orkiszowej razowej (używam typu 1850), przesanej przez sito
- ok. 20g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru nierafinowanego
- 1/2 łyżeczki soli morskiej
- 1.5-2 szkl wody przegotowanej (ostudzonej)
- ok. 100g miękkiego masła
Drożdże umieszczam w naczyniu, dodaję cukier oraz trochę wody; mieszam by drożdże i cukier się rozpuściły. Dodaję kilka łyżek mąki (tak, by powstał zaczyn o konsystencji gęstej śmietany). Odstawiam do wyrośnięcia, na ok. 20 minut.
Pozostałą mąkę mieszam z solą, następnie dodaję wyrośnięte drożdże oraz wodę. Zagniatam elastyczne ciasto, do którego wgniatam partiami miękkie masło. Ciasto odstawiam na ok. 1h do wyrośnięcia. Po tym czasie odgazowuję i formuję chlebek, który umieszczam w wysmarowanej i wysypanej mąką foremce keksowej. Wstawiam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok 40 minut.
Po wyjęciu studzę na kratce. Kroję po ostygnięciu (zwykle następnego dnia).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz