Składniki:
- 1 szkl płatków owsianych grubych
- 1/2 szkl pestek dyni
- 1/2 szkl ziaren słonecznika
- 1/2 szkl sezamu niełuszczonego
- 1/2 szkl siemienia lnianego (użyłam złotego)
- 1/2 szkl nasion chia
- 1/2 szkl quinoa (użyłam trójkolorowej)
- 1/2 szkl kaszy jaglanej
- 1/2 szkl amarantusa
- 1/2 szkl niepalonej gryki
Wszystkie składniki umieściłam w misce i wymieszałam, po czym przełożyłam do słoika. Przechowywać w zaciemnionym miejscu, szczelnie zamknięte.
Propozycja podania:
- ok. 1/3 szkl mieszanki zbożowej
- 1 szkl wody (jeśli moczysz ziarna do gotowania użyj mniej wody)
- szczypta soli morskiej
- 1/2 awokado
- 4-5 szparagów, zgrillowanych
- kilka orzechów włoskich (lub masło orzechowe)
- szczypiorek /zielona cebulka, posiekana
- przyprawy: sól morska, pieprz kolorowy (świeżo mielony), czosnek niedźwiedzi
Zboża ugotowałam w lekko osolonej wodzie. Następnie przełożyłam do miseczki i dodałam awokado, szparagi, zieloną cebulkę i połamane orzechy włoskie. Doprawiłam solą morską, pieprzem oraz czosnkiem niedźwiedzim.
Wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie, z chęcią przygotuje takie danie :)
OdpowiedzUsuńto się nazywa solidne śniadanie!
OdpowiedzUsuń