piątek, 25 września 2015

Ryż zapiekany z brzoskwiniami i jabłkami w cynamonie pod kołderką z koziego sera

Prosta i smaczna zapiekanka, która bardzo posmakowała dzieciom. Kołderka nie do końca serowa - po prostu po skwaszeniu mleka przelałam zawartość przez gazę i zostawiłam by odciekła serwatka. Powstał ni to jogurt, ni to serek (po dłuższym czasie bardziej przypominało serek :)). Ważne, że było smaczne ;)

Składniki:
  • 2-3 szkl ugotowanego ryżu brązowego (użyłam okrągłego)
  • 3 duże jabłka, obrane i pokrojone w kostkę
  • 3 garście małych brzoskwiń, pokrojonych w ćwiartki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki cukru muscovado (lub innego nierafinowanego)
  • szczypta soli morskiej
  • 1 łyżeczka masła sklarowanego (do wysmarowania naczynia)
  • delikatny serek kozi przygotowany z mleka zsiadłego (zsiadłe mleko przelałam przez gazę, pozostawiłam na kilka godzin, by odciekł nadmiar serwatki)
Naczynie żaroodporne wysmarowałam masłem sklarowanym, przełożyłam do niego ryż.

W misce wymieszałam pokrojone jabłka i brzoskwinie; dodałam sok z cytryny - wymieszałam; dodałam cukier, cynamon i szczyptę soli morskiej - wymieszałam i przełożyłam na ryż.

Zamknięte naczynie żaroodporne umieściłam w piekarniku nagrzanym do 150 stopni (z termoobiegiem) na 45 minut. Ciepłą zapiekankę podałam z kozim serkiem.

1 komentarz:

  1. wspaniały deser, który przywołuje mi wspomnienia z dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...