piątek, 5 lutego 2016

Śniadaniowe placki gryczano-jaglane

Proste i smaczne placki gryczano-jaglane. Próbowałam w wersji za jajkiem i bez - bardziej smakują nam z jajkiem, są bardziej puszyste i po prostu smaczniejsze :) Wymagają zaplanowania, kaszę gryczaną trzeba namoczyć (najlepiej na noc). Ciasto miksuję z wodą, w której kasza się namaczała. Używam do tego celu blendera wysokoobrotowego (u nas Vitamix) i nie wiem jak wyjdą gdy użyje się innego sprzętu, bo nie próbowałam...

Składniki (na talerz pełen placuszków, wystarczy na 4-5 brzuszków ;))
  • 1 filiżanka kaszy gryczanej niepalonej, namoczonej w 1 filiżance przegotowanej, ostudzonej wody przez noc
  • 1 filiżanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 2-3 jajka, najlepiej z chowu ekologicznego
  • szczypta soli morskiej /himalajskiej
  • 1-2 łyżki nierafinowanego cukru /syropu klonowego (użyłam cukru dark muscovado)
  • masło sklarowane do smażenia (lub olej kokosowy)
  • ulubione dodatki do podania: domowy dżem /powidła, syrop klonowy, ser mascarpone, pasta orzechowo-czekoladowa (np. taka)
Wszystkie składniki umieściłam w kielichu blendera. Zmiksowałam na gładką masę. Smażyłam na odrobinie masła sklarowanego.

Podałam z ulubionymi dodatkami :)

1 komentarz:

  1. Fajny przepis, taki "fit", a nieprzeciętny. :)
    www.dziurawykociol.pl

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...