Składniki (na talerz pełen placuszków, wystarczy na 4-5 brzuszków ;))
- 1 filiżanka kaszy gryczanej niepalonej, namoczonej w 1 filiżance przegotowanej, ostudzonej wody przez noc
- 1 filiżanka ugotowanej kaszy jaglanej
- 2-3 jajka, najlepiej z chowu ekologicznego
- szczypta soli morskiej /himalajskiej
- 1-2 łyżki nierafinowanego cukru /syropu klonowego (użyłam cukru dark muscovado)
- masło sklarowane do smażenia (lub olej kokosowy)
- ulubione dodatki do podania: domowy dżem /powidła, syrop klonowy, ser mascarpone, pasta orzechowo-czekoladowa (np. taka)
Wszystkie składniki umieściłam w kielichu blendera. Zmiksowałam na gładką masę. Smażyłam na odrobinie masła sklarowanego.
Podałam z ulubionymi dodatkami :)
Podałam z ulubionymi dodatkami :)
Fajny przepis, taki "fit", a nieprzeciętny. :)
OdpowiedzUsuńwww.dziurawykociol.pl