wtorek, 22 marca 2016

Wegański majonez (na bazie kaszy jaglanej)

Prosty i szybki przepis na wegański majonez. Pomysł użycia w tym celu kaszy jaglanej zaczerpnęłam stąd, trochę udoskonaliłam, by smakiem przypominał majonez ;) Za zapach jajka odpowiada sól czarna (kala namak), ale nie jest ona konieczna; można użyć zwykłej soli morskiej czy himalajskiej.

Składniki:
  • 1 filiżanka ugotowanej i ostudzonej kaszy jaglanej
  • 3/4 filiżanki wody, przegotowanej i ostudzonej
  • 1 filiżanka oleju (używam rzepakowego nierafinowanego, można dobrej oliwy lub innego nierafinowanego oleju)
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/4 łyżeczki soli (używam kala namak, dla "jajecznego" posmaku, ale nie jest konieczna)
  • 1 łyżeczka płatków drożdżowych
Kaszę, wodę, musztardę, cytrynę, sól i płatki drożdżowe miksuję w kielichu blendera na najwyższych obrotach na gładką masę. Zmniejszam obroty i powoli wlewam olej. Przekładam do słoika.

Używając blendera wysokoobrotowego (typu Vitamix) wszystkie składniki można umieścić w kielichu i wymieszać na najwyższych obrotach.

Na podstawie tego majonezu można przygotować np. sos ziołowo-czosnkowy albo cytrynowy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...