Składniki:
- 1 filiżanka ugotowanej i ostudzonej kaszy jaglanej
- 3/4 filiżanki wody, przegotowanej i ostudzonej
- 1 filiżanka oleju (używam rzepakowego nierafinowanego, można dobrej oliwy lub innego nierafinowanego oleju)
- 1 łyżka musztardy
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1/4 łyżeczki soli (używam kala namak, dla "jajecznego" posmaku, ale nie jest konieczna)
- 1 łyżeczka płatków drożdżowych
Kaszę, wodę, musztardę, cytrynę, sól i płatki drożdżowe miksuję w kielichu blendera na najwyższych obrotach na gładką masę. Zmniejszam obroty i powoli wlewam olej. Przekładam do słoika.
Używając blendera wysokoobrotowego (typu Vitamix) wszystkie składniki można umieścić w kielichu i wymieszać na najwyższych obrotach.
Na podstawie tego majonezu można przygotować np. sos ziołowo-czosnkowy albo cytrynowy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz