Niezawodne połączenie soczewicy (tym razem zielonej) i pieczarek (brązowych, ekologicznych - prosto z Ekoluda :)) Bardzo smaczny! Polecamy :)
Składniki (na formę keksową):
- 1.5 szkl soczewicy zielonej, namoczej przez noc
- kawałek glonu kombu
- 500g pieczarek (użyłam ekologicznych brązowych), pokrojone w kostkę
- 1 filiżanka ugotowanej kaszy jaglanej
- 1 jajko
- 1 duża cebula, pokrojona w kostkę
- 2 łyżki masła sklarowanego /oleju kokosowego
- 3-4 ząbki czosnku, zmiażdżone
- przyprawy: tymianek, rozmaryn, pieprz, sól morska lub himalajska
Namoczoną soczewicę ugotowałam w podwójnej ilości wody z dodatkiem glonu kombu. Pod koniec gotowania posoliłam.
Cebulę zeszkliłam na 1 łyżce masła sklarowanego. Pieczarki usmażyłam na drugiej łyżce masła sklarowanego.
Soczewicę, cebulę, pieczarki oraz kaszę jaglaną umieściłam w kielichu blendera i zmiksowałam na gładką masę (nie zmieściłam wszystkiego na raz, mieliłam składniki w dwóch turach). Masę przełożyłam do miski, dodałam czosnek i pozostałe przyprawy oraz jajko. Wymieszałam.
Tak przygotowaną masę przełożyłam do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekłam ok. 1 godziny w temperaturze 200 stopni. Po wyjęciu z piekarnika ostrożnie wyjęłam z formy i ostudziłam.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz