sobota, 25 czerwca 2016

Czekoladowa owsianka-namaczanka z chia, czereśniami i truskawkami

Szybkie śniadanie, o którym należy pomyśleć dzień wcześniej. Warto :) Najlepiej użyć jak najmniej przetworzonych płatków owsianych; wypróbowałam ostatnio m.in. ekologicznych płatków od p. Hillara (u którego zwykle kupowałam mąkę; płatki ma w swojej ofercie od niedawna i z czystym sumieniem mogę je polecić :)) Śniadanie może mieć wiele wariacji, nasiona chia nie są konieczne, a zamiast truskawek i czereśni można użyć jakichkolwiek owoców sezonowych czy nawet suszonych.

Składniki (na 4-5 porcji):
  • 2 filiżanki płatków owsianych
  • 2 łyżki nasion chia
  • 2.5 szkl mleka roślinnego
  • 1 łyżka surowego kakao
  • 2 łyżki łamanych ziaren kakao
  • 2 łyżki syropu klonowego /syropu z buraka cukrowego /syropu z agawy
  • garść posiekanych truskawek
  • kilka przepołowionych i wypestkowanych czereśni
Płatki owsiane mieszam z nasionami chia, zalewam mlekiem i odstawiam na noc do lodówki.

Następnego dnia do owsianki dodaję kakao, ziarna kakao i syrop z buraka cukrowego /klonowy. Przekładam do naczyń, dodaję owocę i podaję :)

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...