sobota, 12 listopada 2016

Kaszka orkiszowa z kiszonym burakiem, wędzonym tempehem i czerwoną cebulą

Moje ostatnie odkrycie! Nie przepadam za słodką kaszką manną (nie jemy pszennej tylko orkiszową lub kukurydzianą), więc przy okazji ostatniego śniadania wykombinowałam takie oto połączenie. Chrupiący kiszony burak, wędzony tempeh, lekko ostra czerwona cebula położone na kaszce orkiszowej, polane odrobiną sosu sojowego. Kaszka pochodzi wprost od Babalskich, gdzie zaopatruję się w ziarna, mąki i kasze. Taką kaszę przygotowuje się na prawdę szybko!

Składniki:
  • kaszka orkiszowa drobna
  • szczypta soli
  • woda do gotowania (w ilości 3 razy większej niż kasza)
  • kiszone buraki
  • wędzony tempeh, pokrojony w drobną kostkę
  • kawałek czerwonej cebuli, posiekanej w cienkie pióra
  • sos sojowy (używam tamari lub shoyu)
  • zielona pietruszka (do posypania)
Kaszę orkiszową gotuję w osolonej wodzie ciągle mieszając. Przekładam na talerz. Podaję z kiszonym burakiem, wędzonym tempehem i czerwoną cebulą, skrapiam sosem sojowym i posypuj e zieloną pietruszką. Do tego kubek ciepłej herbaty /ziół i śniadanie gotowe!

2 komentarze:

  1. Bardzo ciekawe składniki :)
    Zapraszam do siebie - www.jedzrosliny.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...