Składniki:
- 1 szkl brązowej soczewicy, namoczonej przez noc
- 1 duża cebula, pokrojona w kostkę
- 1-2 marchewki, pokrojone w kostkę
- 1/2 selera, pokrojonego w kostkę
- 1 mały kalafior, podzielony na różyczki
- po 1/2 cm świeżego imbiru i kurkumy
- po 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego i kolendry
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 2-3 łyżki przecieru pomidorowego
- 300 ml mleka kokosowego (zrobiłam z 1 filiżanki wiórków kokosowych zmiksowanych w Vitamix'ie z wodą)
- 100-200 ml rosołu warzywnego (użyłam wolnowarowego)
Na oleju kokosowym zeszkliłam cebulę, dodałam startą kurkumę oraz imbir; przełożyłam do garnka ceramicznego Crock Pot.
Soczewicę odcedziłam i umieściłam na cebuli, zalałam ją mieszanką mleka kokosowego, rosołu i przecieru pomidorowego. Na wierzchu ułożyłam seler i marchew, a na samej górze różyczki kalafiora. Doprawiłam świeżo mielonym pieprzem i solą himalajską.
Włączyłam wolnowar na drugi poziom (high) na 3.5 godziny.
Dobrze smakuje z ryżem, ale i samo. Można także podać z różnego rodzaju chlebkami lub kaszami. Podałam dodatkowo z czerwonym kimchi.
Czy można zastąpić mleko kokosowe? Mój mąż wyczuwa je na odległość ;-) także z mlekiem koko u nas nie przejdzie
OdpowiedzUsuńW potrawach typu dahl zwykle używa się mleka kokosowego, ale myślę, że możesz je zastąpić innym roślinnym mlekiem (najlepiej tłuściejszym, np. sojowym, migdałowym). Nigdy nie próbowałam innego użyć innego mleka - daj znać jak poszło!
Usuń