Składniki (na 2 słoje 1-litrowe):
- 2 małe białe kapusty, pokrojone w grubą kostkę
- 1 duży burak, pokrojony w paski
- 1 jabłko, pokrojone w paski
- 1 czarna rzepa, pokrojona w paski
- 1 papryczka chili (bez pestek)
- 1 łyżeczka czerwonej papryki (suszonej w kawałkach)
- 4-5 ząbków czosnku
- 1cm imbiru
- 0.5 cm kurkumy
- 1 płat nori (lub inne glony - by dodać smaku umami)
- 2-3 łyżki soli
- woda (przegotowana i ostudzona)
Kapustę pokroiłam (dość grubo), zasoliłam i zalałam przegotowaną wodą (tak, by woda przykryła kapustę). Dokładnie wymieszałam i odstawiłam na 3 godziny (można na więcej).
Następnie kapustę odcedziłam i wymieszałam z pozostałymi warzywami i jabłkiem.
Papryczkę chili, suszoną paprykę, czosnek, imbir, kurkumę i nori włożyłam do małego naczynia i zblendowałam z dodatkiem wody na pastę, którą następnie wymieszałam z wcześniej przygotowanymi warzywami.
Przełożyłam do słoików, dobrze ubijając, by warzywa puściły sok. Pozostawiłam 2-3 centymetry wolne w słoikach, by nie wylewał się z nich sok. Lubię kiszonkę "małosolną", dlatego zaczynam konsumpcję już w okolicy 5 dnia. Po tym czasie wstawiam słoiki do lodówki, gdzie fermentacja zachodzi dalej, ale nieco wolniej.
Witam serdecznie, mam pytanie. Jeśli warzywa nie puściły odpowiednio dużo soku mogę dodać solanki?
OdpowiedzUsuń