Składniki na ciasto (tortownica 26cm):
- 5 jaj z chowu ekologicznego, białka i żółtka osobno
- 5 łyżek cukru muscovado
- 5 łyżek mąki razowej orkiszowej (użyłam typu 1850)
- po 1 kopiastej łyżce kakao i karobu
- szczypta soli
- ostudzona filiżanka mocnej kawy, posłodzona 1 łyżeczką cukru muscovado
Składniki kremu:
- 1 filiżanka orzechów nerkowca
- 3 filiżanki ugotowanej w mleku roślinnym kaszy jaglanej (jeszcze ciepłej, zaraz po ugotowaniu)
- 3/4 filiżanki mleka roślinnego
- 1/2 filiżanki oleju kokosowego
- 1/2 filiżanki syropu z agawy (lub więcej do smaku)
- ziarenka z 1 laski wanilii
- 1 łyżeczka agaru
- ziarna kawy w czekoladzie gorzkiej (do ozdoby)
Białka posoliłam i ubiłam na sztywną pianę, następnie dodawałam po 1 łyżce cukru nadal ubijając. Potem dodawałam po 1 żółtku, nadal ubijając. Do ubitych białek z żółkami dodałam przesiane kakao, karob i mąkę. Ostrożnie wymieszałam i przelałam ciasto do tortownicy, którą wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut.
By przygotować krem umieściłam wszystkie składniki w kielichu blendera (używam Vitamix) i zmiksowałam na gładko.
Ciasto przekroiłam wzdłuż na dwie części po całkowitym ostudzeniu. Spód ciasta nasączyłam kawą, a następnie posmarowałam 1/3 kremu. Przykryłam drugą częścią ciasta, nasączyłam je kawą i posmarowałam 1/3 kremu; pozostały krem zużyłam na posmarowanie boków i ozdobienie ciasta. Na wierzchu ułożyłam ziarna kawy w czekoladzie.
By przygotować krem umieściłam wszystkie składniki w kielichu blendera (używam Vitamix) i zmiksowałam na gładko.
Ciasto przekroiłam wzdłuż na dwie części po całkowitym ostudzeniu. Spód ciasta nasączyłam kawą, a następnie posmarowałam 1/3 kremu. Przykryłam drugą częścią ciasta, nasączyłam je kawą i posmarowałam 1/3 kremu; pozostały krem zużyłam na posmarowanie boków i ozdobienie ciasta. Na wierzchu ułożyłam ziarna kawy w czekoladzie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz