Składniki na ciasto:
- 1 filiżanka mąki razowej orkiszowej /z samopszy /płaskurki
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki masła sklarowanego
- gorąca woda
Składniki farszu:
- garść ugotowanej fasolki szparagowej (użyłam zielonej)
- 1 szkl pure ziemniaczanego (pozostałego z poprzedniego obiadu)
- 4-5 łyżek majonezu jaglanego (doprawionego chrzanem lub czosnkiem)
- 1 czerwona cebula, posiekana w pióra
- 5 jaj, najlepiej z chowu ekologicznego
- kilka pomidorków daktylowych, przekrojonych na pół
- sól, pieprz do smaku
Zaczynam od przygotowania ciasta - mąkę przesiewam do miski, dodaję sól, robię wgłębienie do którego wkładam pokrojone masło sklarowane, a następnie wlewam wrzątek (w takiej ilości by powstało elastyczne ciasto; najlepiej dolewać stopniowo). Mieszam łyżką. Zagniatam ciasto. Odstawiam na ok. 30 minut.
Ciasto cienko rozwałkowuję i przenoszę do formy na tartę. Nakłuwam widelcem. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15-20 minut.
W tym czasie przygotowuję farsz - fasolkę kroję, mieszam z pure ziemniaczanym, czerwoną cebulą oraz majonezem jaglanym. Doprawiam solą himalajską i świeżo mielonym pieprzem kolorowym. Dodaję jaja, mieszam i wylewam farsz na podpieczony spód. Na wierzchu układam pomidory daktylowe.
Ponownie wstawiam do piekarnika na 25-30 minut (temperatura 180 stopni, z termoobiegiem).
Tarta jest pyszna zarówno na ciepło jak i na zimno.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz