Składniki na kruchy spód:
- 2 filiżanki płatków owsianych zmielonych na mąkę
- 1 filiżanka mąki pełnoziarnistej z samopszy /orkiszowej (użyłam samopszy od Babalskich, typ 1850)
- szczypta soli
- 1/2 kostki masła (lub tyle samo oleju kokosowego w wersji wegańskiej)
- 3/4 szkl nierafinowanego cukru dark muscovado
Składniki kremu:
- 1 duże awokado (lub 2 mniejsze)
- 1 filiżanka daktyli
- 1 łyżka zmielonej kawy, najlepiej ekologicznej
- szczypta soli
- 1/3 filiżanki wody
Wymieszałam oba rodzaje mąki, dodałam sól i cukier oraz posiekane masło. Zagniotłam kruche ciasto, które następnie podzieliłam na 2 części (mniej więcej 3/4 i mniejsze - 1/4). Z większego kawałka ciasta uformowałam jajko, mniejszy posłużył za rant (który pod wpływem temperatury ostatecznie prawie zniknął, ale co tam ;)). Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni (z termoobiegiem) na 25 minut (aż ciasto się zarumieniło).
Wszystkie składniki kremu umieściłam w kielichu blendera wysokoobrotowego i ukręciłam gładki krem (na najwyższych obrotach).
Krem przełożyłam na ostudzone ciasto; udekorowałam wiórkami kokosowymi oraz zblanszowanymi migdałami.
Piękny mazurek wielkanocny :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) A co najważniejsze smaczny ;)
Usuń