Składniki (tortownica 23cm):
- 1/2 szkl mocnej kawy
- 1/2 szkl mleka roślinnego (użyłam owsianego)
- 3-4 jajka, najlepiej z chowu ekologicznego
- 1/3 szkl oleju (użyłam z pestek winogron)
- 3 łyżki nierafinowanego cukru trzcinowego
- ok. 2.5 szkl mąki razowej (użyłam pszennej 2000, bo skończyła nam się orkiszowa)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (używam bez fosforanów)
- ok. 1 szkl czarnej porzeczki
- 1 łyżeczka cukru pudru, do posypania (najlepiej z nierafinowanego cukru)
W misce wymieszałam wszystkie płynne składniki, następnie dodałam mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia. Wymieszałam i przelałam do formy tortowej wyłożonej papierem do pieczenia.
Na cieście wyłożyłam porzeczki.
Blachę wstawiłam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piekłam 35-40 minut.
Po wyjęciu ciasto lekko przestudziłam i posypałam cukrem pudrem.
Mmm, wyśmienite :) To zdecydowanie moje smaki :)
OdpowiedzUsuń