wtorek, 23 grudnia 2014

Piernikowy chlebek bananowy. Wegański

Świąteczny, wegański wypiek. Mieliśmy w domu akurat nadmiar dojrzałych bananów, więc postanowiłam zrobić chlebek bananowy, a że Święta tuż tuż, więc powstała wersja piernikowa :) By było bardziej świątecznie chlebek można podać z domowymi powidłami śliwkowymi. Pycha!

Składniki:
  • 4 duże, dojrzałe banany
  • 2 szkl ugotowanej kaszy jaglanej
  • 2 szkl mąki orkiszowej razowej
  • 0.5-1 szkl mleka roślinnego
  • 1/4 szkl oleju z pestek winogron /kokosowego
  • 1 łyżka pasty daktylowej (daktyle namoczyłam na noc i zmiksowałam)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (używam bez fosforanów)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • przyprawy: 2 łyżeczki cynamonu, po 1/2 łyżeczki kardamonu i imbiru, szczypta anyżku gwiazdkowego
  • garść orzechów włoskich (wyłuskanych i połamanych na mniejsze kawałki)
  • garść żurawiny suszonej
  • do podania: powidła śliwkowe (użyłam domowych, z tego przepisu), rozpuszczona gorzka czekolada
Kaszę wrzuciłam do misy malaksera, zmieliłam. Dodałam podzielone na kawałki banany, zmieliłam. Następnie dodałam mleko roślinne, olej i pastę daktylową.

Mąkę wymieszałam z proszkiem, sodą i przyprawami. Wymieszałam z mokrymi składnikami. Dodałam orzechy i żurawinę.

Ciasto przełożyłam do wysmarowanej i wysypanej mąką formy keksowej.

Piekłam ok. 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

1 komentarz:

  1. Zostaw trochę na spróbowanie dla swojej ciężko pracującej rodzicielki.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...