niedziela, 9 lutego 2014

Biało-czerwona zapiekanka z buraków i ziemniaków

Tym razem nieco patriotycznie ;) Biało-czerwona zapiekanka, która gości na naszym stole co jakiś czas i bardzo nam smakuje. Buraki są wcześniej upieczone (w całości), ale piekę je zwykle przy okazji przygotowywania jakiegoś innego wypieku. Można je zawsze wstępnie ugotować, jeśli nie macie czasu na pieczenie. Mnie o wiele bardziej smakują pieczone buraki, są o wiele słodsze i aromatyczniejsze; dlatego polecam ten sposób ich przygotowania.

Składniki (dla 4-5 osób):
  • ok. 1 kg buraków, upieczonych w całości (200 stopni, ok 45 minut)
  • ok. 75 dag ziemniaków, wstępnie podgotowanych (gotuję je na parze, obrane i pokrojone w plastry)
  • przyprawy: sól morska, tymianek, kminek
  • dowolny ser, starty
  • sos beszamelowy: 2 łyżki  masła sklarowanego, 1 mały por (drobno posiekany), 2 łyżki mąki (użyłam orkiszowej), 400ml mleka roślinnego (użyłam sojowego), sól morska, gałka muszkatołowa, drobno starty ser żółty (użyłam cheddar), 1 łyżka startego chrzanu (opcjonalnie)
Podczas gdy ziemniaki się podgotowują przygotowuję sos beszamelowy - rozpuszczam masło sklarowane, podsmażam na nim por, dodaję mąkę, a następnie mleko; gotuję na wolnym ogniu aż sos zgęstnieje. Doprawiam solą i gałką muszkatołową, dodaję starty ser i ewentualnie chrzan (którego akurat tym razem nie miałam; ale bardzo dobrze tu pasuje).

Ostudzone buraki obieram, kroję w plastry.

Na dnie naczynia żaroodpornego rozprowadzam 2-3 łyżki sosu beszamelowego. Wykładam na nim warstwę buraków (używam połowy buraków), posypuję kminkiem, następnie umieszczam warstwę buraków (również połowę) - posypuję tymiankiem. Następnie znów warstwa buraków - kminek - ziemniaki - tymianek. Na wierzch wylewam sos beszamelowy. Posypuję odrobiną startego sera.

Zapiekankę umieszczam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na 25 minut, aż ser się rozpuści. Podaję z surówką (tym razem z kapusty czerwonej, ogórków kiszonych i kukurydzy).

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...