czwartek, 26 marca 2015

Pieczone racuchy z jabłkami (razowe)

Ku wielkiej radości córeczek na stole pojawiły się racuchy z jabłkami. Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym nie udoskonaliła tradycyjnego przepisu - po pierwsze użyłam mąki razowej orkiszowej, po wtóre racuchy zamiast smażyć upiekłam w piekarniku. Może ktoś powiedzieć, że to raczej bułeczki niż racuchy, ale co mi tam! Wyszły pyszne i szybko zniknęły ze stołu...

Składniki:
  • 2 szkl mleka roślinnego
  • 3 szkl mąki orkiszowej razowej
  • 20 dag świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru nierafinowanego
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron
  • szczypta soli
  • 5-6 małych jabłek
  • przypraw: po szczypcie cynamonu, kardamonu, anyżu i imbiru
Zaczęłam od przygotowania zaczyny drożdżowego - drożdże wkruszyłam do kubeczka, dodałam cukier i trochę mleka, po czym wmieszałam tyle mąki by otrzymać konsystencję gęstej śmietany. Odstawiłam do wyrośnięcia.

Pozostałe mleko wymieszałam z jajkami i olejem, dodałam syrop klonowy, szczyptę soli oraz mąkę, przyprawy i wyrośnięty zaczyn. Po wyrobieniu odstawiłam do wyrośnięcia na ok. 1h.

Po godzinie dodałam do ciasta pokrojone w plasterki jabłka.

Porcje ciasta (ok. 1 łyżki) wykładałam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując odstępy, by racuchy nie posklejały się. Wstawiałam na ok. 5-7 minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, po czym obracałam i ponownie wstawiałam do piekarnika, tym razem na 2-3 minuty.

Po wyjęciu z piekarnika obsypywałam racuchy cukrem pudrem (zmieliłam cukier nierafinowany).

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...