Składniki:
- 2 szkl mleka roślinnego
- 3 szkl mąki orkiszowej razowej
- 20 dag świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru nierafinowanego
- 2 łyżki syropu klonowego
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju z pestek winogron
- szczypta soli
- 5-6 małych jabłek
- przypraw: po szczypcie cynamonu, kardamonu, anyżu i imbiru
Zaczęłam od przygotowania zaczyny drożdżowego - drożdże wkruszyłam do kubeczka, dodałam cukier i trochę mleka, po czym wmieszałam tyle mąki by otrzymać konsystencję gęstej śmietany. Odstawiłam do wyrośnięcia.
Pozostałe mleko wymieszałam z jajkami i olejem, dodałam syrop klonowy, szczyptę soli oraz mąkę, przyprawy i wyrośnięty zaczyn. Po wyrobieniu odstawiłam do wyrośnięcia na ok. 1h.
Po godzinie dodałam do ciasta pokrojone w plasterki jabłka.
Porcje ciasta (ok. 1 łyżki) wykładałam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując odstępy, by racuchy nie posklejały się. Wstawiałam na ok. 5-7 minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, po czym obracałam i ponownie wstawiałam do piekarnika, tym razem na 2-3 minuty.
Po wyjęciu z piekarnika obsypywałam racuchy cukrem pudrem (zmieliłam cukier nierafinowany).
Moja ciocia robi najlepsze racuchy na świecie.
OdpowiedzUsuń