poniedziałek, 11 maja 2015

Energetyczne śniadanie - mieszanka zbożowa z awokado, szparagami, zieloną cebulką i orzechami włoskimi

Pomysł na wymieszanie różnych zbóż i ziaren zaczerpnęłam z tej strony - w mojej mieszance znalazło się ich trochę więcej. Myślę, że następnym razem zrezygnuję z nasion chia (przy moczeniu ziaren/pestek powodują żelowanie się płynu). Autorka wspomnianej strony sugeruje by mieszankę namoczyć przed ugotowaniem, dzięki temu będzie ona lżej strawna, a zawarte w niej odżywcze składniki lepiej wchłanialne. Miałam ochotę na słoną wersję wiosennego śniadania, dlatego na wierzch użyłam zgrillowanych szparagów, awokado, zieloną cebulkę oraz orzechy włoskie. Moje śniadanie doprawiłam solą morską, kolorowym pieprzem oraz czosnkiem niedźwiedzim. Smakowało też Najmłodszemu - dla niego zmiksowałam ugotowane ziarna/zboża przy pomocy blendera ręcznego. Ale najpierw sama mieszanka:

Składniki:
Wszystkie składniki umieściłam w misce i wymieszałam, po czym przełożyłam do słoika. Przechowywać w zaciemnionym miejscu, szczelnie zamknięte.

Propozycja podania:
  • ok. 1/3 szkl mieszanki zbożowej
  • 1 szkl wody (jeśli moczysz ziarna do gotowania użyj mniej wody)
  • szczypta soli morskiej
  • 1/2 awokado
  • 4-5 szparagów, zgrillowanych
  • kilka orzechów włoskich (lub masło orzechowe)
  • szczypiorek /zielona cebulka, posiekana
  • przyprawy: sól morska, pieprz kolorowy (świeżo mielony), czosnek niedźwiedzi
Zboża ugotowałam w lekko osolonej wodzie. Następnie przełożyłam do miseczki i dodałam awokado, szparagi, zieloną cebulkę i połamane orzechy włoskie. Doprawiłam solą morską, pieprzem oraz czosnkiem niedźwiedzim.

3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...