niedziela, 3 maja 2015

Pochwała prostoty. Ziemniaki z pieczonymi warzywami

Proste danie, które jest atrakcyjne dla dzieci :) Taki oto ziemniaki znalazła tutaj. Wystarczy je ponacinać, pokroić pozostałe warzywa i umieścić wszystko w piekarniku. U nas dodatkowo podałam sos z soczewicy czerwonej (doprawiony czosnkiem), można zrobić też sos na bazie jogurtu (jeszcze szybciej), albo np. taki, wegański, na bazie nerkowców. Miłej niedzieli!

Składniki:
  • wyszorowane ziemniaki (ilość dowolna, w zależności od możliwości jedzących)
  • 2-3 marchewki, pokrojone w słupki
  • 1 pietruszka, pokrojona w słupki
  • kawałek selera, pokrojonego w słupki
  • 2-3 małe buraczki, pokrojone w słupki
  • 1 cebula, posiekana w pióra
  • 1 małe jabłko, pokrojone w słupki
  • oliwa /masło sklarowane
  • 1 filiżanka soczewicy czerwonej
  • przyprawy: sól morska, pieprz (użyłam kolorowego, świeżo mielonego), czosnek, pietruszka zielona
Wyszorowane ziemniaki nacinałam nożem w małych odstępach - tak, by nie przeciąć ich do końca. Ułożyłam na blasze do pieczenia. Posypałam solą i pieprzem. Polałam oliwą /rozpuszczonym sklarowanym masłem.

Pozostałe warzywa wrzuciłam do naczynia żaroodpornego, doprawiłam solą i pieprzem, dodałam masło sklarowane, wymieszałam i wstawiłam na blachę obok ziemniaków.

Piekarnik nagrzałam do 200 stopni (z termoobiegiem). Wstawiłam warzywa i piekłam ok. 20-25 minut. Bez użycia termoobiegu trwa to ok. 35-40 minut.

W czasie gdy warzywa się piekły przygotowałam sos - ugotowałam soczewicę w 2 filiżankach wody. Po ugotowaniu doprawiłam czosnkiem oraz drobno posiekaną pietruszką.

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...