środa, 22 lipca 2015

Kasza jaglana i amarantus z botwinką i jajkiem sadzonym

Podobne danie już było - kasza jaglana z warzywami i jajkiem sadzonym. Tym razem użyłam botwinki. Wyszło smacznie i sycąco...

Składniki:
  • kasza jaglana wymieszana z amarantusem ugotowana (użyłam ok. 3/4 szkl suchej kaszy oraz 1/4 szkl nasion amarantusa jednorazowo; kaszę do tego dania najchętniej gotuję w bulionie warzywnym domowym lub z eko kostki)
  • pęczek botwinki
  • sól morska, pieprz ziołowy
  • jajka (najlepiej "0", w dowolnej ilości)
  • masło sklarowane
Buraczki kroję w słupki, liście grubo siekam. Buraczki podsmażam na patelni na sklarowanym maśle, doprawiam solą i pieprzem. Na końcu dodaję liście. Mieszam z kaszą jaglaną, przykrywam pokrywką i odstawiam.

Jajka smażę na sklarowanym maśle.

Na talerze nakładam kaszę z botwinką (używam do tego obręczy) oraz jajko sadzone.

3 komentarze:

  1. Świetny pomysł :) Robiłam niedawno coś podobnego, z kaszy jaglanej i botwinki, ale nie w tak fajnej formie (zawartość patelni umieściłam na talerzu :P). Uwielbiam takie mieszanki ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takiej formie wygląda zdecydowanie fajniej :)

      Usuń
  2. Kasze gotuje wraz z amarantusem, czy wszystko osobno i potem mieszam? Nigdy wcześniej nie korzystałem z amarantusa

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...