czwartek, 29 października 2015

Wegański czekoladowy budyń idealny. Z dodatkiem ciecierzycy lub białej fasoli

Mąż narzekał, że czekoladowy budyń jaglany (którego ostatnio Średnie Dziecko domaga się na prawie każde śniadanie) nie jest dobrym śniadaniem, bo zaraz jest po nim głodny, a w ogóle to bardziej deser niż śniadanie. Postanowiłam więc zwykły budyń jaglany (np. jak w tym przepisie) "podrasować" - dodałam ugotowaną ciecierzycę, a innym razem białą fasolę (wzbogacając tym samym o źródło białka) i daktyle. Również wanilia odgrywa tu ważną rolę - bez niej to już nie to samo... ;)
Dzieciom bardzo smakowało. Mąż przyznał, że może być :P

Składniki (na 4-5 porcji):
  • 1.5 szkl ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 szkl ugotowanej ciecierzycy /białej fasoli
  • 0.5-1 szkl posiekanych daktyli (w zależności od tego jak bardzo słodki ma być Wasz budyń)
  • 2 szkl wody lub mleka roślinnego
  • 1 kopiasta łyżka kakao
  • 1 kopiasta łyżka karobu
  • szczypta soli morskiej
  • ziarenka z 1 laski wanilii
Daktyle zagotowałam w wodzie, dodałam kaszę jaglaną. Po zagotowaniu przełożyłam do kielicha blendera. Dodałam pozostałe składniki i zmiksowałam na najwyższych obrotach na gładką masę. Przełożyłam porcje do miseczek.

Można polać syropem klonowym do smaku.

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...