Składniki (na blachę 22cm x 34cm):
- 2 duże buraki, upieczone i obrane ze skórki
- 1 szkl mleka roślinnego
- 1/2 szkl oleju kokosowego
- 2 łyżki siemienia lnianego (użyłam złotego), świeżo zmielonego (jeśli używamy blendera typu Vitamix, nie trzeba lnu wcześniej mielić)
- 1 tabliczka czekolady gorzkiej, rozpuszczona w kąpieli wodnej (z lenistwa dorzuciłam połamaną czekoladę do kielicha Vitamixa - zmielił na gładko)
- 4 łyżki kakao
- 2 łyżki karobu
- 1 łyżka kawy (użyłam zmielonej Arabiki - dodałam do mokrych składników do blendera)
- szczypta soli
- 1 szkl zmielonych orzechów włoskich
- 1.5 szkl mąki razowej (użyłam orkiszowej, a innym razem z samopszy)
- 4 łyżki cukru muscovado
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżka octu
Składniki kremu:
- 1 szkl orzechów włoskich
- 1 szkl daktyli
- szczypta soli
- po 2 łyżki kakao i karobu
- 1.5 szkl wody
Do kielicha blendera wkładam buraki, mleko, siemię lniane, olej, ocet, czekoladę, kawę i miksuję na najwyższych obrotach na gładką masę.
Mąkę mieszam z mielonymi orzechami, kakao, karobem, cukrem, proszkiem do pieczenia, sodą i szczyptą soli. Dodaję mokre składniki. Mieszam i przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę w temperaturze 175 stopni (z termoobiegiem) przez ok. 45 minut.
Przygotowuję krem - wszystkie składniki umieszczam w kielichu blendera i miksuję na gładką pastę, którą następnie przekładam na wystudzone ciasto.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz